MetaMask Ethereum Cüzdanı Kurulumu Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

Ozan Kara
6 min readApr 10, 2021

Defi’da işlem yapmak için öncelikle kontrolün sizde olduğu bir cüzdana ihtiyacınız. Ben kendi işlemlerim için MetaMask’i tercih ettim. Bu yazıda da nasıl metamask cüzdan açılır bunu anlattım.

Bu yazıda kendi metamask yüklemimi gösterdim. Benim veya sizin hatalarınızdan dolayı yaşayabileceğiniz maddi kayıplardan sorumlu olmadığımı belirtirim. Blokzincir işlemleri merkeziyetsizdir ve ufak bir hata, geri dönülmez maddi kayıplara neden olabilir.

Metmask cüzdanı nasıl kurulur? Chrome’a nasıl eklenir?

1)Öncelikle https://metamask.io/download.html adresine gidiyoruz.

2)Install MetaMask for Chrome butonuna tıklıyoruz. Bu buton bizi chrome web store sayfasına https://chrome.google.com/webstore/detail/metamask yönlendiriyor.

3)Add to Chrome butonuna basıyoruz. Böylece uzantı olarak chrome’da açtığımız her sayfada metamask cüzdanımıza ulaşabileceğiz ve DeFi platformlarına cüzdanımızı bağlayabileceğiz.

4)Uzantı ekle butonuna tıklıyoruz.

5)Uzantı yüklendikten sonra metamask “Get Started” butonu direk açılması lazım. “Get Started” butonu tıklıyoruz.

6)Bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimal daha önce bir MetaMask cüzdanınız olmadı. Ama daha önceden oluşturulmuş bir cüzdanınız ve elinizde seed kelimeleri var ise soldaki butondan devam edebilirsiniz. Yeni cüzdan oluşturmak için ve bu yazının konusu gereği biz sağdaki butondan devam edeceğiz. “Create a Wallet” butonu ile devam ediyoruz.

7)MetaMask’in verilerinizi topladığı ama güvenliğinizi tehdit edecek verileri toplamadığını belirten metni mecburen onaylıyoruz. “I Agree” butonuna basıyoruz.

8)Şifre oluşturmak önemli adımlardan bir tanesi. Burada bir websitesi gibi şifremi unuttum yenisini gönder diyemiyorsunuz. Bunun için MetaMask’i silip tekrar eklemeniz ve gizli kelimeleri(bir sonraki adımda göstereceğim) yazmanız gerekiyor. Her bilgisayarınızı açtığınzıda MetaMask’i kolay bir şekilde aktif etmek için bu şifreyi kullanacağız. Şifreyi yazdıktan sonra Create butonu ile cüzdanımızı oluşturuyoruz.

9) Cüzdan güvenliği için en önemli adım gizli kelimeler. İleride başka bilgisayarda metamask cüzdanına erişmek istediğinizde MetaMask sizden gizli kelimeleri isteyecektir. Bu adımı atlayıp direk cüzdanınıza erişebilirsiniz. Ancak ben detaylı bir şekilde bu adımı anlatmayı tercih ettim. Kilit işaretine “ClICK HERE TO REVEAL SECRET WORDS” tıklıyoruz.

10)Burada yazan kelimeler cüzdanınıza erişim için yeterli. Bunları kaybetmeyeceğiniz ama istemediğiniz veya sizden başka kimsenin ulaşamayacağı bir yere not edin. Bu not etmeyi bu adımda yapmanız gerekli çünkü sizden bir sonraki adımda bu kelimleri isteyecektir. Bu cüzdan örnek olması için oluşturdum ondan dolayı paylaşmak ta bir sıkıntı görmüyorum. İsterseni bu cüzdana 5.adımdaki import wallet butonuna tıklayıp kelimeleri yazarak eriçebilirsiniz. Herkes gibi! Ama bu kelimelerin olduğu cüzdanı kendi güvenliğiniz için kullanmayın.

11)Bu ekranda karşımıza boş bir ekran ve altında bir önceki adımdaki kelimler karışık bir sırada gösteriliyor. Burada daha önceden not ettiğimiz kelimeleri aynı sırada yukarıdaki şekildeki gibi işaretleyip seçmemiz gerekli. Bu sayede MetaMask bu kelimleri kaydettiğinizi teyit etmiş oluyor. Kelimeleri yerleştirdikten sonra confirm butonuna tıklıyoruz.

12)Tebrikler! Cüzdanınızın kurulumu bitti. Bu adımda MetaMask benim de yukarıda parça parça bahsettiğim uyarıları anladığınızı teyit etmek istiyor. Bunlar:

Gizli kelimeleri farklı yerlerde yedekli olarak saklamak

Bu kelimeleri paylaşmamak

Metamask durduk yere size bu kelimeleri sormaz. Hackerlara karşı dikkatli olun uyarısını yapıyor.

Kurulumdan sonra artık cüzdanımız ile başbaşayız. Bu cüzdaı biraz tanıtalım.

  1. Burası ethereum adresinizi gösterir. Üzerine tıklayarak bu adresi kopyalayabilirsiniz.
  2. Hesabınızdaki ethereum miktarını gösterir. Bu alanda daha sonrasında ekleyeceğiniz tokenlar gözükmez. Sadece toplam ethereum bakiyenizi görebilirsiniz.
  3. Bu butonlar ile başka ethereum adreslerine ethereum gönderebilirsiniz, bu adresinizin QR code’una ve açık adresine ulaşabilir veya MetaMask üzerinden DeFi platformlarını kullanarak Ethereum veya tokenlerınızı başka tokenlar ile değiştirebilirsiniz.

Buy Butonu ile adresinizin QR koduna öncelike View Account’a tıklayarak erişebilirsiniz sonrasında şekildeki gibi ulaşabilirsiniz.

Send butonu ile ethereum veya tokenlarınızı transfer edebilirsiniz. Bunun için cüzdanınızda ethereum olması gerekir, token gönderseniz bile. Yani UNI göndermek için hesabınızda Ethereum olması gerekli transfer ücretlerini karşılamak için. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi öncelikli olarak göndermek istedğiniz adresi yazıyorsunuz. sonrasında fee ücretini seçiyorsunuz. Bu ücret o an ethereum ağındaki anlık fee ücretlerini gösteriyor. Yani sürekli aynı ücret çıkmıyor. Ağın daha az yoğun olduğu zamanlarda bu ücret düşebilir veya daha yoğun dönemde çok yükselebilir. Buna dikkat etmekte fayda var.

4) Buy send butonlarını açıkladıktan sonra activity butonunu açıklayarak MetaMaski tanıtmaya devam edelim. Activity hesap hareketlerini gösteriyor. Pending’de bekleyen(madenci onayında) işlem varmı. Ya da gelen ve gönderilen kripto paralı bu sekmeden takip edebilirsiniz. Ama ben bunun için Etherscani kullanıyorum. Çok daha anlaşılır. Bunun için adresinizi etherscanda aramanız veya aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ana ekrandan 3 noktaya tıklayıp “View on Etherscan” demeniz yeterli.

5)Ethereum Mainnet’e tıkladığımızda, Network’ü değiştirebiliyoruz. Burada Ethereum Networkü harici tanımlı networkler Test için kullanılan networkler. Ancak buradan siz de istediğiniz networkü ekleyebilirsiniz. Pancake gibi Binance Smart Chain üzerinde kurulu olan ve Pangolin gibi Avax C-Chain üzerinde kurulu olan platformlarda işlem yapmak için bu alandan ekleme yapmanız gerekli. Örnek olarak Binance Smart Chain nasıl eklenir göstereyim.

Network Name: Smart Chain

New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/

ChainID: 56

Symbol: BNB

Block Explorer URL: https://bscscan.com

Yukarıdaki gibi Custom RPC seçtikten sonra yukarıda https://academy.binance.com/en/articles/connecting-metamask-to-binance-smart-chain adresinden aldığım bilgileri girip “Save” butonuna tıklıyoruz. Binance Smart Chain’e ekleme işlemi tamamlandı. DeFi platfromlarında işlem yaparken hangi networkte olduğunuza dikkat etmenizi öneririm. Bazı DeFi platformaları birden çok ağda çalışabiliyor. Veya “Wrong Network” uyarısını aldığınızda bu alandan network’u değiştirmeniz gerekli.

6)Add token butonu: Adresinize ethereum zincirinde olan bir token gönderdiniz. Ancak bunu MetaMask cüzdanında göremiyorsanız bunun nedeni o tokenı eklememeniz. Bunu gönderimden sonrada yapabilirsiniz. Adresinizi ve ağınızı doğru seçtiğinize eminseniz sonrasında aşağıda detaylıca anlatığım gibi token’ı ekleyerek bu tokena ulaşabilirsiniz.

Search kısmından öncelik aradığınız token var mı bakın. Var ise direk ekleyerek devam edebilirsiniz. Yoksa diğer sekme olan “Custome Token” a tıklayın.

Token contract adresini ekleyerek de listede bulunmayan bir token ekleyebilirsiniz. Örnek olarak WBTC’nin etheradresinden contract adresini aldım.

Bunu bu alana yapıştırdığımda otomatik olara token ismide yazılıyor ve NEXT tuşu ile devam ediyoruz.

Add Tokens’a tıklayarak ekleme işlemini başarılı bir şekilde tamamlamış oluyoruz.

Artık ana sayfamada bu tokenı görebilirim. Bakiye olmuş olsaydı bakiyeli bir şekilde görecektim.

Bu yazıda MetaMask nasıl kurulur? MetaMask cüzdanına yeni token nasıl eklenir? MetaMask cüzdanına Binance Smart Chain nasıl eklenir? Bunları resimli bir şekilde gösterdim. Bundan sonraki yazılarımı takip etmek için beni takip edebilir, bu yazıyı beğendi iseniz beğene tıklayabilirsiniz. Sorularınız için bana twitterdan mesaj atabilirsiniz.

Teşekkürler,

Twitter adresim;

--

--